KESÄ ON RAKKAUDEN AIKAA

Tänään olin kotikäynnillä vanhan pariskunnan luona. Keskustelun lomassa jossain sivulauseessa ilmeni että heillä oli hääpäivä. Juhannuspäivänä 63 vuotta sitten he sanoivat toisilleen ”Tahdon”. Aika uskomatonta. Ja jollain tasolla ovat kimpassa olleet jo 68 vuotta. Ihmiselämän. Kyllä noihin vuosikymmeniin, kuukausiin, päiviin mahtuu monenlaista hetkeä ja tunnetilaa. Vain he voivat tietää.
Viime viikolla sain osallistua sairaalan vuodeosastolla 58-vuotishääpäivän pienimuotoiseen juhlistamiseen. Vähän kukkia, vähän laulua , vähän valokuvia ja muisteloita. Millainen oli morsiamen mekko ja mitä kukkia oli hääkimpussa. Oliko leipomukset onnistuneita?
Nykypäivänä ei moni enää yllä tuollaisiin yhdessäolon vuosiin. Enkä tiedä tarvitseeko mutta onhan nuo lukemat kunnioitettavia. Siinä on todella tahtoa kysytty , ei ole voitu ensimmäisestä riidasta eikä toisestakaan laittaa kantapäitä vastakkain.
Itse olen myös eronnut, jo 12 vuotta sitten. Ehdin kuitenkin olla saman miehen kanssa 22 vuotta ja avioliitossakin noin 15 vuotta. Tärkein luku on kuitenkin 3 lasta. En usko että oli virhe mennä naimisiin , mutta ei ollut virhe myöskään erota. Kipeää se kyllä teki, pitkään.

Miksi sitten ihmissuhteiden kariutuminen tekee niin kipeää? Tuntee epäonnistuneensa totaalisesti. Varmaankin siksi että yksi elämän suurimmista tarkoituksista taitaa olla vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa. Kukas se sanoikaan että ihminen ei ole saari ? Taisi olla oikeassa. Piti googlettaa ja sieltähän se löytyi. Ja kuten aina elämässä , myös kuolema on osa tätä kaunista runoa:

John Donnen runo, jonka Ernest Hemingway (suuri amerikkalainen kirjailija joka Espanjan sisällissodassa oli tasavaltalaisten puolella) lainasi Kenelle kellot soivat -kirjansa motoksi:

Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään;

jokainen on pala mannermaata, kokonaisuuden osa;

jos meri huuhtelee mukaansa maakimpaleen,

niin Eurooppa pienenee vastaavasti,

samoin kuin pienenee niemimaa ja myös maatila,

joka kuuluu sinun ystävillesi tai sinulle itsellesi;

jokaisen ihmisen kuolema vähentää minua,

sillä minä sisällyn ihmiskuntaan;

äläkä sen vuoksi konsanaan lähetä kysymään

kenelle kellot soivat;

Ne soivat sinulle.

HYVÄÄ JUHANNUSTA JA KESÄÄ JA KESÄHÄITÄ <3