KIPUJEN MIES, SAIRAUDEN TUTTAVA

Nämä sanat, mitkä Jeesuksesta oli lausuttu, kipujen mies ja sairauden tuttava, jäivät mieleeni eilisestä Kangasniemen seurakunnan pitkäperjantain jumalanpalveluksesta, jota hienosti saattoi seurata suoratoistona vaikkapa facebookin kautta. Myös nämä lauseet jäivät mieleeni: Pontius Pilatuksen tivatessa Jeesukselta ”Oletko juutalaisten kuningas?” Jeesus vastasi: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta” . Ja vielä viittaus tulevaan helatorstaihin ” Hän joka laskeutui alas, nousi myös kaikkia taivaita ylemmäs täyttääkseen kaikkeuden läsnäolollaan.”

Muutamassa lauseessa ilmenee alhaisuus ja ylhäisyys, inhimillinen ihminen ja kuningas, kaikkeuden valtias.

Ehkä meissä ihmisissä voi olla myös nuo molemmat puolet. Syvästi inhimillinen, erehtyväinen, heikko ihminen mutta myös jotain korkeampaa, jalompaa. Niitä sydämen kultahippuja kaivataan tässä ajassa toden teolla. Maailmanjärjestyksen korttitalo on kaatunut ja nyt olisi hyvä hetki miettiä miten se saataisiin tukevammalle pohjalle tulevaisuutta silmällä pitäen. Luonto on hyvä, luonto on anteeksiantavainen, luonto on pitkämielinen, mutta se voittaa lopulta aina. En usko että ihminen saa koko maapalloa räjähtämään kappaleiksi vaikka saisikin ryöstettyä ja tuhottua kaiken kasvavan ja uusiutuvan. Eiköhän tämä mollukka pyöri avaruudessa vielä
sittenkin kun ihmiskunta on hävinnyt.

Tosiasia on että tasan ei käy onnen lahjat telluksella. Epäkohtia riittää päättymätön lista mutta miten tällä pallolla saataisiin sellainen järjestys että kaikilla olisi elämisen perusedellytykset ? Miten saataisiin tasa-arvo niin että kehitysmaissa elävän ihmisen, sodan jaloissa elävän ihmisen , pakolaisen ja hyvinvoinnin keskellä elävän ihmisen elämän hinta olisi yhtä arvokas ? Olen varma että tämän koronakriisin keskellä moni on miettinyt samaa. Koronakriisi on tuonut ajatuksen elämän epävarmuudesta meitä lähemmäksi. Meitä, joita sodat ja nälänhätä ja luonnonmullistukset eivät ole aikoihin ravistelleet. Ne ovat tapahtuneet jossain kaukana, joillekin muille ihmisille.

Ihmisille, samanlaisille kuin sinä ja minä. Ihmisille , jotka pienuudessaan ja suuruudessaan ovat osa kaikkeutta. Hyvää pääsiäistä. (Kuva Genesaret-järven rannalta Tiberiaksesta v. 1990)